Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Те се намират

...
Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Те се намират
Коментари Харесай

Стобските пирамиди - скалното чудо на Рила

Стобските пирамиди са едни от най-популярните сред туристите скални пирамиди. Те се намират над село Стоб, в западния дял на Рила планина. Средната им височина е сред 7 и 10 метра, някои обособени пирамиди доближават до 12 метра. Стобските пирамиди са с разнообразна форма, само че множеството са конусовидни и приключват с каменна шапка, наподобявайки гъби.

На северния склон на рида, на който са ситуирани, те са по-добре изразени и открояващи се, защото са доста по-малко. Най-много са пирамидите, които се намират на южния склон на рида. Тук са по-големи и по-сгъстени. Цветът на скалите варира сред жълто и кафяво.

През 1964 г. Стобските пирамиди са оповестени за природна забележителност.

Местна легенда разказва за възникването на Стобските пирамиди: Преди доста години на мястото на пирамидите се простирала огромна низина. Когато имало женитба или друго събитие, хората от селото се стичали на площада и се веселели. В селото имало двама влюбени младежи. Майката на момичето не била съгласна щерка ѝ да се омъжи за своя обичан, само че все пак момичето и момчето решили да вдигнат женитба. В момента, в който майката схванала, отишла в равнината, забила дълбоко един огромен кръст и проклела щерка си, когато целуне свекъра си всички посетители на сватбата да се трансфорат в камъни. Денят на сватбата пристигнал. Всички били доста щастливи, единствено майката си останала у дома и се молела горещо клетвата ѝ да застигне щерка ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и пристигнал моментът булката да целуне свекъра си, в този миг всички сватбари се трансформирали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.

Популярна е и друга легенда, която може да бъде разказана от всеки гражданин на живописното село Стоб. На няколко километра в планината нагоре от пирамидите се намирало село Бозовая, ситуирано на няколко хълма и разнообразни махали: Кольова, Вучкова, Топалска, Тачова, Хаджи-стоянова и други Двама млади се залюбили и решили да се оженят. Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, тъй като единствено там имало подобаваща християнска църква, минали през местността " Момена ", стигнали до пътеката на прилежащия на пирамидите хълм. Този хълм се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкоз красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се доближил да я целуне. В този момент всички сватбари се вкаменили. И в този момент може да се види процесията от сватбари по прилежащия скат на пирамидита, като телата им образуват също по този начин красиви пирамиди.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР